domingo, 20 de septiembre de 2009

Plató



Va ser un filòsof grec pertanyent a una classe social aristòcrata, i per tant, educat fins als 18 anys per a l’obtenció de càrrecs polítics. Continuador de les idees de Sòcrates, al qual venerava i el qualificava com a l’home més just del seu temps.
Va viure un període històric molt combuls políticament, ja que Atenes era una ciutat presa de tensions de poder, lluites internes i guerres.
Fou el primer fundador d’una escola que s’anomenà “acadèmia”. L’encasellem dins d’una línia racionalista on l’única font de coneixements vertaders és la raó.
Parlem ara de les idees fonamentals de Plató, entre les quals destaca el concepte de justícia que fou molt important en la seua filosofia; ja que sols podia haver una idea de justícia, i si hi havien més era perquè les altres eren falses. Açò fa que el considerem universalista.
Respecte al pensament dualista, Plató divideix la realitat en dos nivells. A una banda col·loca un món dominat pels sentits, empirista, canviant, imperfecte, corrupte i confós, que l’anomena Món Sensible. En canvi, a l’altra banda situa el món de les idees, immaterial, immutable, etern, racionalista, que es capta per la intel·ligència, conegut com el Món Intel·ligible.
Quant a l’amor platònic podem dir que és un amor ideal però que no es pot idealitzar, és a dir, que no es pot concretar amb matèria.
Segons Plató, la relació entre una cosa i una idea és d’imitació o còpia. Les coses materials copien les idees, les quals podem considerar-les com a models, i les coses com a còpies.
El pensador considera la idea de les idees o idea suprema la idea del bé, que representa el Sol al Món Intel·ligible, considerant-lo imprescindible per a veure nítidament i amb claredat gràcies al seu poder il·luminador.


Enllaços d’interés:

http://www.webdianoia.com/platon/platon_fil.htm
http://www.slideshare.net/venus_turaniana/platn-presentation-763422
http://www.youtube.com/watch?v=u_82FnFDKlA



2 comentarios:

  1. Hosti, Nàdia, quin article més bò. Quasi has resaltat totes les idees més importants de Plató. Demà l'expliques tú!
    Enhorabona! Molt bé, segueix així!

    ResponderEliminar
  2. Gràcies!!! Però t'he de dir que tot el que he posat és dels apunts de l'anuy passat que me'ls he guardat i m'han servit d'ajuda. Dew

    ResponderEliminar

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.